Fabryki, które nie dają żyć. Ludzie coraz bardziej zdeterminowani

1
Zakłady przetwórstwa mięsnego Sokołów SA
Mieszkańcy Klikowej narzekają na trudne sąsiedztwo zakładów mięsnych „Sokołowa” SA | Fot. TEMI/Paweł Topolski
REKLAMA

Mieszkańcy domów w tarnowskiej dzielnicy Klikowa położonych obok zakładów mięsnych również tego lata nie mają spania. Nie tylko ze względu na upalne, tropikalne noce. Do tego dochodzi inna sprawa, dla nich jeszcze poważniejsza. – Ze swoim problemem zmagamy się już siódmy rok, na razie bez rezultatu – skarżą się.
– Nie możemy się pogodzić ze smrodem i hałasem, które regularnie nam towarzyszą. Do tej pory nikt nie umiał nam skutecznie pomóc w tej sprawie, rozwiązać problem, który staje się coraz bardziej dokuczliwy. Co mamy jeszcze zrobić, żeby wreszcie załatwić tę sprawę?

Zamieszkanie koło fabryki może wiązać się z dużym ryzykiem, również wtedy, gdy tą fabryką są zakłady przetwórstwa mięsnego. Świadczy o tym jedno z pierwszych pism skierowanych przez właścicieli domów w Klikowej do Małopolskiego Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Środowiska (MWIOŚ) w sierpniu 2017 roku, dotyczących uciążliwych skutków działalności Oddziału Zakładów Mięsnych „Sokołów” SA: (…) hałas powodują agregaty, które chłodzą mięso. Również w porze nocnej przywożone są zwierzęta dużymi samochodami, trwa rozładunek, zwierzęta ryczą, słychać uderzenia o ziemię jakimiś metalowymi rurami. Powrót pustych samochodów po dziurawej drodze powoduje jeszcze większy hałas. Skutkiem tego wszystkiego są nasze nieprzespane noce. Zwierzęta przywożone są nocą być może ze względu na duży upał, a my męczymy się w swoich domach, gdyż po całym dniu upałów nie możemy otworzyć okien ze względu na okropny hałas i smród.

U nas wszystko w porządku…

Od tamtego czasu uporano się w zasadzie tylko z jedną kwestią, naprawiono nawierzchnię ul. Rzeźniczej, którą prowadzi transport do zakładów mięsnych. Dziś zakłady te są oddziałem spółki z Sokołowa Podlaskiego, a w przeszłości były dużą samodzielną fabryką, znacznie rozbudowaną w latach 60., znaną z wyrobu i eksportu luksusowej szynki do Ameryki. W nowych czasach, już po upadku PRL-u, dawne przedsiębiorstwo państwowe zostało sprywatyzowane i wkrótce sprowadzone tylko do roli filialnego zakładu ubojowego i rozbiorowego.

REKLAMA (2)
To tylko fragment tekstu…
temi
REKLAMA (3)
Cały artykuł dostępny tylko dla subskrybentów.
Wykup nielimitowany dostęp BEZ REKLAM do wszystkich treści i wydań elektronicznych tygodnika TEMI.
Jesteś już subskrybentem? Zaloguj się

Obserwuj nas na Google NewsBądź zawsze na bieżąco - wejdź na Google Wiadomości i zacznij obserwować nasze newsy.


REKLAMA
Ustaw powiadomienia
Powiadom o
1 Komentarz
NAJNOWSZE
NAJSTARSZE NAJWYŻEJ OCENIANE
Opinie w treści
Zobacz wszystkie komentarze