500 g maślanki
50 g świeżych drożdży lub 3 łyżeczki drożdży instant
2 łyżeczki cukru
2 czubate łyżeczki soli
220 ml wody
800 g mąki pszennej
200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
2 łyżki nasion: czarnuszka, sezam, słonecznik, pestki dyni, siemię lniane
Maślankę lekko podgrzać w mikrofalówce. Z drożdży, cukru, 3 łyżek mąki, maślanki przygotować zaczyn. Pozostawić na około 10 minut, aż zacznie pracować. W tym czasie na stolnicy przygotować mąkę, nasiona i sól. Gdy już zaczyn mocno nam podrośnie, przełożyć go do mąki, dodać ciepłą wodę, nasiona. Całość wyrobić na jednolite ciasto (wyrabiać około 5 minut) i pozostawić na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyrobić na oprószonym blacie, uformować bochenek. Wyciągnąć garnek, natłuścić oliwą za pomocą pędzelka i włożyć chleb (do pieczenia chleba świetnie sprawdza się gęsiarka z przykrywką, albo też szkło żaroodporne). Pozostawić około 20 minut aż ciasto podrośnie. Chleb przed włożeniem do piekarnika można delikatnie posmarować po wierzchu rozkłóconym jajkiem i naciąć dowolnie, aby tworzył spękaną strukturę. Zamiast jajka można też użyć mąki, którą należy posypać bochenek po wierzchu i również delikatnie naciąć ciasto. Piec pod przykryciem około 15 minut w temperaturze 220 stopni, następnie ściągnąć pokrywkę i piec kolejne 25-30 minut bez przykrycia.